Nieuw indiaans dorp ontdekt

Archeologen hebben op Bonaire een tot nu toe onbekend indianendorp ontdekt. Achter de Scholengemeenschap Bonaire, aan de Kaya Frater Odulfinus, is nieuwbouw geplanned. Het dorp wordt daar nu uitgegraven. In 1972 werd daar al een skelet van een indiaanse volwassen man gevonden.

Het dorp bestaat tot nu toe uit zes huizen en een begraafplaats.

[bol_product_links block_id=”bol_5dd11aeeb9755_selected-products” products=”9200000102657081″ name=”Geschiedenis” sub_id=”Bonvak” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Piano Concert 9 maart op Plaza Resort Bonaire

Vrijdag 9 maart organiseert de classical music board Bonaire een piano concert met het piano duo Lestarie Scholten en Gwylim Janssens.

Na een tour door China, de VS w.o. een optreden in de Carnegie Hall, concerteert het piano duo nu op Bonaire!

Tijdens dit klassiek concert worden stukken gespeeld van Schubert, Ravel, en machtige stukken uit de Russische klassieken van Moessorski en Strawinsky.

Wanneer: 9 maart 2018 @ 20:00 – 23:00
WAAR: Plaza Resort Bonaire

Wandeling Mondi di Súit op 24 Februari 2018

Doe mee met STINAPA, op zaterdag 24 februari om 7 uur in de ochtend, aan een wandeling in het Washington Slagbaai National Park.

Het is een wandeling van ongeveer 6 km. Het terrein is makkelijk begaanbaar en ook een geschikte plek om vogels te kijken. U heeft gedurende de wandeling zicht op Boka Chikitu en Seru Grandi en komt ook langs Saliña Matijs, waar misschien Flamingo‘s aanwezig zijn.

[bol_product_links block_id=”bol_5a85dc503e7b2_selected-products” products=”9200000052529232″ name=”Bonvak” sub_id=”Nieuws” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Lees verder bij de bron. www.bonaire.nu

Bonaire krijgt een mini golfbaan

Bonaire krijgt een mini golfbaan. Dit meldt Curaçao nieuws.

In maart van dit jaar zal er langs de weg naar Sorobon aan de kaminda Lac een zogenaamde adventure golfbaan komen van 2700 m2; ongeveer zo groot als een half voetbal veld.

Het initiatief komt van twee Nederlanders die in 2016 naar Bonaire kwamen en hun avontuur lieten filmen in het programma ‘Ik vertrek’. Als u de aflevering wilt bekijken, deze wordt op zaterdag 6 januari 2018 om 21:30 Nederlandse tijd uitgezonden op NPO 1.

Verklaring Koninkrijk der Nederlanden betreffende de bilaterale relatie met de Bolivariaanse Republiek Venezuela

Verklaring Koninkrijk der Nederlanden betreffende de bilaterale relatie met de Bolivariaanse Republiek Venezuela
Diplomatieke verklaring | 23-01-2018

De regeringen van het Koninkrijk der Nederlanden betreuren ten zeerste de unilaterale beslissing van de Venezolaanse regering om de grenzen met Aruba, Curaçao en Bonaire op 5 januari j.l. te sluiten. Venezuela heeft dat gedaan naar aanleiding van smokkelpraktijken die vanuit Venezuela zouden plaatsvinden via de eilanden.
Naar aanleiding hiervan hebben het Koninkrijk en Venezuela uitvoerig contact gehad over een gezamenlijke aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit waaronder smokkel. Op 12 januari jl. vond er op Aruba een constructief overleg plaats tussen het Koninkrijk en Venezuela en kwamen beide partijen tot afspraken over de noodzakelijke aanpak van smokkel onder meer door intensivering van douanesamenwerking. Het Koninkrijk is reeds begonnen met de implementatie van enkele van de maatregelen die smokkel moeten tegengaan.

Het is in het belang van het Koninkrijk en Venezuela dat er een spoedige normalisering van de betrekkingen tussen beide buurlanden plaats heeft. Dit past bij de hechte historische en culturele banden die er zijn tussen het Venezolaanse volk en die van de overzeese landen en gebieden van het Koninkrijk. Het Koninkrijk roept daarom de Venezolaanse autoriteiten op formeel in te stemmen met de afspraken die op 12 januari j.l. in Aruba werden gemaakt zodat de grenzen tussen beide landen weer kunnen opengaan en de smokkel, de reden voor de grenssluiting, gezamenlijk op een effectieve wijze, kan worden aangepakt.

Bonaire op de EmigratieBeurs 2018 in Houten

Stichting Ban Boneiru Bèk en OCAN gaan samen naar de EmigratieBeurs 2018

Op 10 en 11 februari wordt de EmigratieBeurs in Expo Houten gehouden. De stichting Ban Boneiru Bèk schenkt op de beurs bijzondere aandacht aan REMIGRATIE en werkgelegenheid op Bonaire. Ook zal de stichting informatie geven o.a. over werken op Bonaire.

De beurs is geopend op 10 en 11 februari van 10.00-17.00 uur. Op beide dagen vinden presentaties plaats om 14.30 uur met Hans Evers als gastspreker in zaal 4. Op de beursstand zal de Stichting samen met OCAN beide dagen de vacatures op o.a. Bonaire tonen en u van informatie voorzien.

Meer informatie: www.emigratiebeurs.nl 

 

4 secties scholengemeenschap Bonaire (SGB) voldoen aan de basiskwaliteit.

De secties PrO, MAVO, HAVO en VWO van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) voldoen aan de basiskwaliteit.

Dit hebben de inspecteurs van het team Caribisch Nederland van de Inspectie van het Onderwijs vastgesteld naar aanleiding van kwaliteitsonderzoeken die zij bij de school uitvoerden.

Lees verder bij de bron: www.bonaire.nu/2017/12/11/basiskwaliteit-4-onderwijssoorten-scholengemeenschap-bonaire/

Inwoners Bonaire krijgen ook een stem in de Eerste kamer

De inwoners van Bonaire, samen met die van Sint-Eustatius en Saba, krijgen voortaan ook een stem in de samenstelling van de Eerste Kamer.

Hiervoor moest de grondwet worden aangepast. De Senaat heeft unaniem ingestemd met een wijziging van de Grondwet die dat regelt. De grondwetswijziging was al door Tweede en Eerste Kamer goedgekeurd, maar moest na de Tweede Kamerverkiezingen nogmaals door beide Kamers worden goedgekeurd. Dit is u dus gebeurd, meer dan twee derde van de Kamerleden én van de senatoren gaf zijn of haar zegen aan deze wijziging.

Probleem
De leden van de Eerste Kamer wordt gekozen door de Provinciale Staten, maar die hebben de bijzondere Nederlandse gemeenten zoals Bonaire niet. Daardoor hadden de inwoners van Bonaire tot nu geen invloed op de verkiezing van de leden van de eerste kamer.

Bron: binnenlandsbestuur.nl