Duiken op Bonaire

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Duiken op Bonaire

De duikindustrie is strak geregeld op Bonaire. Niet alleen de plekken waar je mag duiken zijn bepaald — dat zijn er bijna honderd — maar, om te kunnen vergelijken wat de invloed van de duikindustrie is op het koraal, juist ook waar níet.

Iedereen die watersport beoefend in de wateren van Bonaire en Klein Bonaire moet een “Marine Park Tag” aanschaffen.

‘Kantduiken’ is op Bonaire zeer populair. Je kent ze vast wel, die kenmerkende gele stenen. Je ziet ze overal op Bonaire. Ze wijzen je de duik- en snorkelplekken aan. Met zwarte letters zijn de namen van de plekken duidelijk op de stenen geschreven.  Je laadt ‘‘s morgens je uitrusting en een paar flessen met perslucht in je pickup-truck, je zoekt zo’’n gele steen en wandelt vervolgens rustig vanaf het strand het water in.

Houdt u bij het duiken en, daar waar van toepassing, snorkelen aan de volgende regels:

 • Ankeren is niet toegestaan.
 • Speervissen is verboden.
 • Niets mag uit het water verwijderd worden. Een uitzondering wordt gemaakt voor nieuw afval.
 • Duikers en snorkelaars mogen geen contact maken met het rif – niet zitten op, staan op of vasthouden aan de koralen. Daarom mag je ook geen handschoenen of kniebeschermers dragen.
 • Duikers moeten gelood worden op neutraal drijfvermogen
 • Niemand mag koralen, schelpen of iets dergelijks uit Bonaire meenemen
 • Schildpadden zijn beschermd. Koopt u schilden of andere producten die van schildpadden afkomstig zijn, dan loopt u kans op een hoge boete.
 • Neem uw afval mee naar huis na alle uitstapjes. Het motto van Bonaire Marine Park is “Tène Boneiru limpi” (Houdt Bonaire Schoon).

Hieronder een overzicht van duiklocaties rond Bonaire.

Stranden van Bonaire

Stranden van Bonaire

 1. Boca Bartol
  Vanaf het Strand bereikbaar; deze duiklocatie is alleen geschikt voor zeer ervaren duikers. Boca Bartol is alleen te bereiken via de gele route door het Washington Slagbaai park. Op het Boca Bartol  strand kunnen grote golven voorkomen evenals een sterke stroming.
 2. Playa Bengi
  Vanaf het Strand bereikbaar na 100 meter zwemmen; deze duiklocatie is alleen geschikt voor zeer ervaren duikers. Het koraal is hier volgens velen die hier doken, het mooiste koraal van Bonaire. Playa Bengi is alleen te bereiken via de auto route door het Washington Slagbaai park.
 3. Playa Funchi
  Vanaf het Strand bereikbaar na 120 meter zwemmen; deze duiklocatie is alleen geschikt voor zeer ervaren duikers vanwege de sterke stroming. Playa Funchi is alleen te bereiken via de auto route door het Washington Slagbaai park.
 4. Bise Morto
  De naam Bise Morto betekend “Dood Hert”, vernoemd naar de soort koraal die hier voorkomt: gewei- en hertshoornkoralen.
 5. Boca Slagbaai
  Vanaf het Strand bereikbaar; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring. Boca Slagbaai was tot voor de orkaan Lenny in 1999 één van de mooiste duikstekken van Bonaire, maar de storm heeft het koraal hier vernield. Om mooi koraal te vinden moet u hier ver uit de kust. Boca Slagbaai is alleen te bereiken via de auto route door het Washington Slagbaai park.
 6. Nukove
  Vanaf het Strand bereikbaar; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring. Nukove bereikt u door de kustweg naar het noorden te nemen en vlak voor de ingang van BOPEC (de olietanks) rechts af te slaan, de onverharde weg in. Als u deze weg helemaal uitrijdt ziet u een bordje Nukove staan. Nukove is vanaf de kant moeilijk bereikbaar: moeizaam klimmen over rotsen en koraal. Waarschuwing: na een regenbui veranderd het strand in de monding van een wilde beek.
 7. Karpata

  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring. Het landhuis Karpata stond vroeger bij een drukke aanlegplaats voor boten die producten van de plantages kwamen halen. Tegenwoordig is het huis verlaten. Vanaf de kleine parkeerplaats bereikt u het strand via een  stenen trap. In het water vindt u nog een restant van een steiger. Eenmaal onder water treft u steile rotswanden, prachtig koraal en veel soorten vis.

 8. La Dania’s Leap
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 9. Rappel
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd, maar is dan ook de populairste bootduik van Bonaire. De boei ligt op een plateau, naast een muur. De muur is dichtbegroeid met zeewaaiers en gorgonen. De overhangen onder water worden soms “grotten” genoemd, maar dat is overdreven. Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 10. Bloodlet
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 11. Ol’ Blue
  Ol’Blue staat bekend als één van de mooiste duiklocaties van Bonaire beschouwt. Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. Meer informatie
 12. Country Garden
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 13. Bon Bini Cas
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd. Onder water treft u hier veel paarse pijpsponzen en geweikoralen. De overhangende rotsen zijn erg mooi. Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 14. 1000 Steps
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. Meer info >
 15. Weber’s Joy/Witches Hut
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd. De eerste 75 meter is ondiep, en zeer geschikt voor snorkelaars. Na het ondiepe deel, is zowel naar links als naar rechts een prachtige duik te maken tot 30 meter. Meer informatie >
 16. Jeff Davis Memorial
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd. Het ondiepe deel van deze duikstek is begroeid met gorgonen. Bij Jeff Davis Memorial komen zeepaardjes en schildpadden voor. Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 17. Oil Slick Leap
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd. Duiklocatie Oil Slick Leap is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. Meer info >
 18. Barcadera
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd. De ondiepte is begroeid met geweikoraal met scholen blauwe doktorsvissen voorkomen. Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 19. Andrea II
  Andrea II is klein prive terrein even ten noorden van Andrea I. De site biedt een gemakkelijke toegang, en ligt op slechts enkele minuten van een uitstekende duik. Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is zeer geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. Andrea II is een van de weinige plaatsen waar de storm Lenny van 1999 nauwelijks schade heeft aangericht. Tussen het koraal veel anemonen en af-en-toe zeepaardjes.  Je ziet er veel anemonen en (dus) zowel roofvissen als hun prooi. Als je geluk hebt, en meestal heb je dat daar, zie je ook zeepaardjes en verschillende soorten papagaaivissen.
 20. Andrea I
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Andrea I is identiek aan Andrea II; maar de parkeerplaats is veel slechter bereikbaar vanaf het water. Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 21. Petries Pillar
  Vanaf het Strand bereikbaar; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. Petries Pillar is identiek aan Andrea II; maar de parkeerplaats is veel slechter bereikbaar vanaf het water.
 22. Small Wall
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot worden benaderd of vanaf het strand na voroafgaande toestemming van de eigenaar: Black Durgon Inn. Onder water een verticale muur van 6 meter die daarna afdaalt naar een grot op 20 meterwaar soms een verpleegstershaai wordt aangetroffen. Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 23. Cliff
  Cliff ligt tegenover de Hamlet Villas, ten noorden van Habitat, met lichte tot matige stromingen in 20-70 meter diep water. U viondt hier onder water het stenen  Capt Don’s Monument voor de “duikers die ons zijn voorgegaan”, het monument is gemarkeerd met een plaquette en van een duikvlag voorzien.
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. Cliff ligt Recht tegenover de Hamlet villas, net ten noorden van Habitat. De toegang tot de duiklocatie loopt via een klein zandstrandje. Onder water daalt het langzaam af naar 10 meter en daarna steil naar 35 meter. Veel sponzen, koraalzwepen, anemonen, borstelwormen en naaktslakken.
 24. La Machaca (Habitat)
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. Net naast Habitat ligt La Machaca, vernoemd naar het 15 meter lange wrak dat er ligt. La Machaca is ideaal voor startende duikers voor een wrakduik.
 25. Reef Scientifico
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor een nachtduik en voor beginnende duikers met weinig ervaring. In dit gebied werd vroeger wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de groei van koraal en algen.
  Buddy’s Reef (Op het terrein van Buddy Dive)
  Vanaf het Strand bereikbaar; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. Officieel heeft u toerstemming van de eigenaar nodig om hier te duiken.
 26. Bari Reef (Op het terrein van Sand Dollar)
  Vanaf het Strand bereikbaar; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. Op Bari Reef zijn de meeste verschillende soorten vis geteld van alle duikstekken: 300 soorten.
 27. Front Porch (Sunset Beach)
  Vanaf het Strand bereikbaar; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. In de baai liggen een aantal wrakken waaronder een sleepboot op een diepte van 20 meter en een zeilboot iets ten zuiden ervan.
 28. Something Special
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd. Hier in de monding van de jachthaven weinig koraal; maar op de zandbodem worden vaak pijlstaartroggen een buisaalen gezien. Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 29. Town Pier
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. Voor deze duik is toestemming nodig van de havenmeester en mag alleen  gebeuren onder leiding van een lokale gids. Deze duik is al jaren nummer één op de lijst nachtduiken van het Amerikaanse magazine Scuba Diving.
 30. Calabas Reef (Dive Bonaire)
  Vanaf het Strand bereikbaar; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. De ondiepte daalt langzaam af naar 10 meter en gaat vervolgens wat steiler naar 30 meter om daar in een zandige bodem te eindigen.
 31. Eighteen Palms
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. Verschillende soorten pijlstaartroggen en soms slapende tarpoens.
 32. Windsock (Donkey Beach)
  Vanaf het Strand bereikbaar; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. Deze duiklocatie ligt aan het einde van de start- en landingsbaan van Amalia Airport. Een breed strand met tafeltjes en bomen voor de schaduw. Het zandstrand loopt tot 3 meter en dan het rif tot 25 meter diepte.
 33. North Belnem
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring. North Belnem ligt in het verlengde van Windsock, aan de zuidzijde van het strand, verder identiek aan Windsock.
 34. Bachelor’s Beach
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 35. Chez Hines
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 36. Lighthouse Point
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 37. Punt Vierkant
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 38. The Lake
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 39. Hilma Hooker
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met zeer veel ervaring. Meer info.
 40. Angel City
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 41. Alice In Wonderland
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 42. Aquarius
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 43. Larry’s Lair
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 44. Jeannie’s Glory
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 45. Salt Pier
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 46. Salt City
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 47. Invisibles
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 48. Tori’s Reef
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 49. Pink Beach
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 50. White Slave
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 51. Margate Bay
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 52. Red Beryl
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 53. Atlantis
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 54. Vista Blue
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 55. Sweet Dreams
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met zeer veel ervaring.
 56. Red Slave
  Deze duiklocatie kan vanaf de boot of vanaf het strand worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met zeer veel ervaring.
 57. Willemstoren Lighthouse
  Vanaf het Strand bereikbaar; deze duiklocatie is alleen geschikt voor zeer ervaren duikers.
 58. Blue Hole
  Vanaf het Strand bereikbaar; deze duiklocatie is alleen geschikt voor zeer ervaren duikers. Meer informatie.
 59. Cai
  Vanaf het Strand bereikbaar; deze duiklocatie is alleen geschikt voor zeer ervaren duikers.

Klein Bonaire

 1. No Name
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 2. Ebo’s Reef
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 3. Jerry’s Reef
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 4. Just A Nice Dive
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 5. Nearest Point
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 6. Keepsake Gesloten
 7. Bonaventure
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 8. Monte’s Divi
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 9. Rock Pile
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 10. Joanne’s Sunchi
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 11. Capt. Don’s Reef
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 12. South Bay
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 13. Hands Off
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 14. Forest
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 15. Southwest Corner
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 16. Munk’s Haven
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is alleen geschikt voor duikers met ervaring.
 17. Twixt Gesloten.
 18. Sharon’s Serenity
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 19. Valerie’s Hill
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 20. Mi Dushi
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 21. Carl’s Hill
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 22. Carl’s Hill Annex
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 23. Ebo’s Special
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 24. Leonora’s Reef
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.
 25. Knife Gesloten.
 26. Sampler
  Deze duiklocatie kan alleen vanaf een boot worden benaderd; Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers met weinig ervaring.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *