Hilma Hooker

Thema’s > Hilma Hooker

Hilma Hooker (c) 2010 BonaireVakantieland.nlDe Hilma Hooker is een 72 meter lang vrachtschip. Het wrak van de Hilma Hooker is in 1984 speciaal voor duikers afgezonken en is tegenwoordig één van de mooiste wrakduiken.

Het schip ligt over de stuurboordzijde op een diepte van ca. 30 meter.

De Hilma hooker werd gebouwd op een Nederlandse scheepswerf in 1951 en werd te water gelaten onder de naam MS Midsland. Deze naam hield het schip niet lang; het kreeg vier keer een nieuwe naam, achtereenvolgens: MS Mistral, MS William Express, MS Anna en MS Doric Express.

Volgens geruchten werden er met het schip mensen, wapens, drank en drugs gesmokkeld. In de zomer van 1984 toen het schip bij Bonaire voer kreeg ze problemen met de stuurinrichting. Aan de haven-/ douaneautoriteiten maakte men, via de radio, kenbaar geen hulp nodig te hebben. Het heeft ruim een week geduurd voordat de douane zo nieuwsgierig werd dat ze ging kijken. Het schip bleek ruim 12 ton cocaïne en marihuana aan boord te hebben en werd opgebracht.

Na lange tijd in de haven gelegen te hebben in afwachting van haar eigenaar en als bewijsstuk voor de rechtszaak tegen de kapitein werden de autoriteiten bang dat het schip in de haven zo0u zinken; het kreeg steeds meer water aan boord. De autoriteiten hebben het schip vervolgens naar de zuidzijde van het eiland verplaatst, waar het na 5 dagen zonk.

De Hooker is prima te bereiken vanaf de nabijgelegen duikstek Angel City, zodat je onderweg een mooi stuk rif meepakt, en meer ruimte om te parkeren hebt. Behalve tarpons en barracuda’s zitten er namelijk ook vaak grote groepen duikers rond het afgezonken schip. De Hilma Hooker is de enige drukke duikstek op het eiland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *