Slavenhuisjes

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd
Bonaire slavenhuisjes

Bonaire slavenhuisjes

De slavenhuisjes op Bonaire staan op de dijk die het Pekelmeer van de Caribische Zee scheidt. U vind ze op twee plaatsen: Bij de witte zoutpan staan de witte slavenhuisjes en bij de rode zoutpan staan okergele slavenhuisjes. De huisjes werden gebouwd voor slaven die in zoutmijnen moesten werken.

Voordat de huisjes er waren sliepen de slaven die in de zoutwinning werkten vaak in de buitenlucht, of in kleine houten hutjes.

De slavenhuisjes werden in 1850 gebouwd van koraalsteen, met een rieten dak. De afmetingen zijn ongeveer twee bij anderhalve meter met een hoogte van nog geen twee meter.Tegenwoordig, sinds de renovatie, hebben de huisjes een waterdicht dak.

In elk huisje sliepen meestal twee, maar soms ook meer slaven.

De slavenhuisjes deden maar dertien jaar dienst, want gelukkig werd in 1863 de slavernij ook op de Antillen afgeschaft.

Op 7 november 2017 werd één van de huisjes bij een nachtelijke frontale aanrijding volledig vernietigd. De chauffeur werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis, de bijrijder moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd en is ook opgenomen in het ziekenhuis. De schade was enorm. Het slavenhuisje is platgereden en de pick-up is total-loss