Rooi Lamoenchi

Een ‘Rooi’ is een dam of omheining, aangelegd om in het reservoir erachter in de regentijd water op te vangen. Een ‘Lamoenchi’ is een klein soort citroen die op Bonaire voorkomt en veel gebruikt wordt.

Rooi Lamoenchi is een oude plantage van ruim 50ha die al meer dan 100 jaar in bezit is van dezelfde familie. Het plantagehuis is in uitstekende staat behouden, de rooi is in 1908 met de hand aangelegd en doet nog steeds dienst, ook zijn er aloë velden.

Mevrouw Ellen Cochrane-Herrera, de huidige eigenaresse van Rooi Lamoenchi, geeft ’s morgens en ’s middags zelf rondleidingen van ongeveer 2 uur. De tocht begint met bezichtiging van het plantagehuis, ze vertelt interessante verhalen over hoe het leven op een plantage was en legt de werking van oude werktuigen uit. De tocht wordt vervolgd over het terrein, bezichtiging van de rooi, een oude slavenmuur en de aloë velden. Ondertussen vertelt ze ook over de Boneriaanse natuur die je tegenkomt, cactussen, bomen, vogels en planten. Het is wandelen in een prachtig landschap met vergezichten op de oceaan.

Rooi Lamoenchi Kunuku ligt ten oosten van Kralendijk en is alleen op afspraak te bezichtigen. Bel 717 8489. Er wordt entreegeld geheven, kinderen tot 12 jaar half geld.