Douane

Thema’s > Doaune

Reisdocumenten
Voor uw vakantie op Bonaire heeft u een geldig paspoort nodig dat na terugkeer in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Tevens dient u in het bezit te zijn van een retourticket. U heeft voor Bonaire geen visum nodig. Voor een verblijf langer dan drie maanden moet men een verblijfsvergunning aanvragen. Als men op het eiland wil werken heeft men een werkvergunning nodig.

Bij aankomst op Bonaire, of onderweg in het vliegtuig, moet u een douaneformulier invullen en het onderste gedeelte bij vertrek weer inleveren.

Minderjarigen onder de achttien jaar moet, als ze zonder hun vader, moeder of wettelijk voogd naar de Bonaire reizen, een reisvergunning hebben. Deze reisvergunning moet minimaal aan de volgende eisen voldoen:

 • Ondertekend door beide ouders of wettelijk voogd.
 • Bij wie en waar (adres en telefoonnummer) wordt er verbleven op Bonaire.
 • Reisdata heen en terugvlucht, vluchtnummer.

Invoerrechten en invoerbeperkingen
Naast goederen voor eigen gebruik, mogen personen van 18 jaar of ouder 1 fles sterke drank, 200 sigaretten, 50 sigaren en 250 gram tabak invoeren. Wanneer u deze hoeveelheid overschrijdt, zult u invoerrechten moeten betalen.
Bij het invoeren van meer dan $10.000 in contanten, moet dit worden aangegeven.
Als u medicijnen gebruikt adviseren wij u een medisch paspoort aan te vragen bij uw apotheek en de medicijnen in de originele verpakking te laten zitten zodat de douane kan zien wat voor medicijnen het zijn.

Uitvoerbeperkingen
U mag schelpen, stukjes koraal en beschermde dieren afkomstig van Bonaire niet meenemen als souvenir. Het is bij wet ten strengste verboden en er staan zware straffen op.

Vertrekbelasting
De lokale vertrekbelasting vanaf Bonaire voor vluchten naar Aruba, Curaçao en St Maarten in ca. 9 dollar per persoon. Voor internationale vluchten is de vertrekbelasting 35 euro per persoon. Deze belasting dient u in de vertrekhal, nog voor de douane, te betalen. De douane controleert of u deze belasting voldaan heeft.

Verdere informatie
Bezoek- en Postadres van de Douane op Bonaire:
Plasa Wilhelmina #3, Kralendijk, Bonaire.
Het Hoofd van de Douanepost Bonaire is: Edward Thielman edward.thielman@gov.an .

1 gedachte op “Douane

 1. Eric Vriezen

  Dag Edward geachte heer Thielman,

  Ik kom nu al een aantal jaar op Bonaire en heb op mijn vakantie adres de eigenaren een paar jaar geleden een plant cadeau gedaan omdat ze geweldig gastvrij waren enz. De plant heet desert rose en is inmiddels een flinke jongen geworden.

  Nu zou ik graag een kleintje willen kopen op het eiland en meenemen naar Nederland en vraag mij af of dat is toegestaan. Alternatief is zaden kopen en hem zelf kweken. Maar ja, dan is de plant niet van Bonaire en dat is voor mij een ander gevoel.

  Mijn vraag aan u is dus of ik een kleine plant mag exporteren?

  Lees graag van u.

  Hartelijke groet,

  Eric Vriezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *