Ezels op Bonaire

Thema’s > Ezels op Bonaire

Op Bonaire wonen al honderden jaren ezels. De dieren werden in de 17e eeuw door de Spanjaarden geintroduceerd om als werkdier te worden gebruikt, o.a. in de zoutpannen. Later werden ze ook ingezet voor vervoer van water over het eiland. Toen gemotoriseerde voertuigen de ezels overbodig maakten, werden zij losgelaten en verwilderden ze. Ezels in de straten van Bonaire, zelfs in de hoofdstraat van Kralendijk, werd een vertrouwd beeld. Met het toenemen van het bewoners aantal en de opkomst van het toerisme ontstond er meer en meer overlast door de ezels, ze hinderden het verkeer, werden doodgereden, lagen ziek langs de weg, haalden vuilnisbakken leeg, plunderden tuinen, enz.

Inmiddels zorgen de ezels voor overlast bij de eilandbevolking en vormen zij voor het verkeer een wederzijds risico. Auto’s op het eiland mogen nergens harder dan 60 kilometer per uur rijden om het risico van aanrijdingen van ezels en geiten te beperken.

Aansprakelijkheid
De regering van Bonaire acht zich niet verantwoordelijk voor schade aan voertuigen die op Bonaire wordt veroorzaakt door ezels. Het komt geregeld voor dat de desbetreffende automoblisten van de overheid de kosten proberen terug te krijgen voor de schade aan de auto’s die door ezels is veroorzaakt. De regering vindt dat deze ongelukken te vermijden zijn door in ezelrijke gebieden langzamer te te rijden. Als u in uw huurauto over het eiland rijdt wees dus voorzichtig en matig uw snelheid.

Toekomst wilde ezels op Bonaire
Begin negentiger jaren van de vorige eeuw ontstond de discussie wat te doen met de ezels? Afschieten viel bij veel mensen verkeerd. Een particulier initiatief ontstond met de oprichting van het Donkey Sanctuary Bonaire. Gelukkig zijn niet alle ezels uit het wild gehaald en kom je ze in de buitengebieden nog veelvuldig tegen. Momenteel lopen er nog ongeveer 150 wilde ezels rond op Bonaire. De publieke opinie op Bonaire zou het liefst zien dat alle ezels uit het wild verdwijnen. Ze veroorzaken overlast en verkeersongelukken.

Ezelopvang
De Stichting Donkey Sanctuary Bonaire bestaat sinds 1993. Donkey Sanctuary Bonaire is een non-profit organisatie die de ezels op Bonaire een veilig en beschermd onderkomen biedt. Doel van deze ezelopvang is om de overlast van ezels te verminderen, zieke ezels te helpen en voorlichting over ezels te geven. Op een door de stichting gekocht terrein van meer dan 60ha zijn nu 400 ezels ondergebracht die uit het wild gehaald zijn. Het is een soort safaripark geworden waar je kunt wandelen of met je auto doorheen kunt rijden om de ezels te bekijken of te voeren (in het informatiecentrum van het park kan voer gekocht worden). Vooral voor kinderen is het dolle pret!
Inmiddels worden er ongeveer 425 ezels opgevangen in een omheind gebied van 60 ha, waar u als toerist op (mini)safari kunt. Ook het opvanghuis waar verzwakte ezels en (wees)veulens worden opgevangen kan bezocht worden. Een bezoek aan het ezelreservaat is zeker de moeite waard. Al is het alleen al omdat u daar uw bijdrage kunt doen voor dit stukje dierenbescherming.
De ezelopvang zit overigens regelmatig verlegen om vrijwilligers. Je hoeft geen ervaring met dierenverzorging te hebben, zolang je ezels maar leuk vindt. De ezelopvang heeft zelfs accommodatie midden in het ezelpark voor de vrijwilligers. Ben je een dierenliefhebber, houd je van tropische warmte en wil je voor minimaal 6 weken als vrijwilliger aan de slag op Bonaire? Kijk dan eens op www.donkeysanctuary.com. Ook als je dit stukje dierenbescherming op andere wijze wilt steunen.

 

Ingang van het park aan de weg naar Sorobon. Dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *