Geldzaken

Thema’s > Geldzaken

Kostenniveau
De inflatie op Bonaire steeg licht in het derde kwartaal van 2016 naar 0,6 procent. De stijging komt vooral door de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. Daarnaast zorgden gas en benzine voor een hogere inflatie.

Banken
Bonaire heeft een aantal banken die verspreid liggen over het eiland; evenals een aantal geldautomaten. De Banken zijn geopend van 800 tot 1600 uur. Niet alle banken zijn geopend van 1200 tot 1400 maar wel veel.

De volgende bankfilialen zijn bij ons bekend:

  • RBTT; Kaya Korona 15
  • Antilles Baniking Corporation Bonaire; Kaya Almirante P.L. Brion 12
  • Banco di caribe NV; Kaya grandi 22
  • Maduro & Curiel’s Bank Bonaire N.V. Kaya L.D. Gerharts 1
  • Vestigingen van banken op Flamingo Airport

Munteenheid
De Antilliaanse gulden was tot 1 januari 2011 het gangbare betaalmiddel in Bonaire. Per 1 januari 2011 werd de Antilliaanse gulden vervangen door de Amerikaanse dollar. Tot 1 februari 2011 kon nog met de Antilliaanse gulden betaald worden. De omrekenkoers die bij de omwisseling werd gehanteerd, was de vaste wisselkoers die al sinds 1971 gold tussen de Antilliaanse gulden en de dollar. De officiële wisselkoers was: 1 dollar voor 1,79 gulden.

Geldautomaat
in Bonaire kunt u bij de geldautomaten van de banken geld opnemen, zowel dollars als NAf. De gel;dautopmaten vragen u eerst in welke taal u geholpen wilt worden; Nederlands en Engels behoren tot de mogelijkheden.

Creditcard
Creditcards worden algemeen geaccepteerd.

Travelers Cheques
Travelers Cheques kunnen omgewisseld worden bij banken. U dient zich te legitimeren.

Fooien
Bij de meeste hotels en restaurants wordt 10–15 procent service kosten gerekend, op de rekening herkenbaar als ‘service-charge’. Indien dit niet het geval is kunt u, afhankelijk van uw mate van tevredenheid 10-20% fooi geven.
Ook taxichauffeurs zijn gewend aan 10-15% fooi.

In hotels wordt deze ‘service-charge’ op de prijs van de kamer, maaltijden en drankjes altijd gehanteerd. Bij de kamerprijzen die op Bonaire staan aangegeven en de prijzen op menukaarten en dergelijke dient u dus altijd 10 of 15 procent op te tellen, teneinde het uiteindelijke bedrag van de rekening te weten te komen. Er zijn een aantal restaurants die deze ‘service-charge’ niet hanteren. Opletten dus bij het geven van fooien.

Naast bovengenoemde service-charge betaalt u in winkels ook nog eens een sales tax van 6 procent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *