Jetleg

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Jetleg

Na de lange vliegtuigvlucht naar Bonaire (of weer terug) is uw biologische klok van slag. U wordt midden in de nacht wakker omdat u denkt dat het morgen is; ‘s avonds wilt u na het avondeten direct naar bed. Deze ontregeling noemen we een Jetleg. 

De beste remedie tegen een jetleg is licht. Uw biologische klok reageert namelijk op licht. Daarom is het aan te bevelen om overdag direct naar buiten te gaan en de zon tegemoet te treden. Uw klok merkt dan wanneer het dag is.

Verder is het aan te bevelen zo snel mogelijk mee te gaan met het dag-nacht ritme van Bonaire. Zet daarom ‘s morgens uw wekker zodat u op tijd wakker bent, ga op uw normale tijd (op de Bonaireaanse klok) slapen.

Ook juiste voeding draagt er toe bij over de jetlag heen te komen. Eiwitrijk voedsel houdt u wakker en vormt aldus een ideaal ontbijt. Koolhydraten daarentegen hebben een tegengesteld effect en zijn daarom geschikt voor de avondmaaltijd.

De tijd die u nodig heeft om volledig aangepast te zijn kent de volgende vuistregel: één dag, per uur tijdsverschil is nodig om het lichaam aan de desbetreffende tijdszone te doen aanpassen. Tussen Nederland en Bonaire is dat dus vijf dagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *