Wapen van Bonaire

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Wapen van Bonaire

Het wapenschild van Bonaire is door Nederlandse Raad van Adel goedgekeurd in september 1986.

Het wapen is door een commissie ontworpen. De commissie had als opdracht om een typisch Bonaireaans wapenschild te ontwerpen en zij kwamen met drie voorstellen die het motief zouden vormen van het wapen.

Het eerste motief dat werd voorgesteld was een afbeelding van een flamingo, omdat Bonaire bekend was als flamingo-eiland. Dit thema heeft het uiteindelijke ontwerp niet gehaald.

Het tweede thema was een ster met 5 punten, die verwees naar de 5 eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. Bonaire is sinds 10/10/2010 een ‘openbaar lichaam’, ook wel bijzondere gemeentes van Nederland genoemd. De Nederlandse Antillen bestaan niet meer sinds die datum.

Het derde, en laatste, thema werd gevormd door een lange cactus, die gebruikt werd voor de typische afscheiding van de kunuku’s in Bonaire. Ook deze heeft het uiteindelijke ontwerp niet gehaald.

Om aan de eisen van de Raad van Adel te voldoen werd het wapen door rechter mr. Briët, deskundig op het gebied van de heraldiek en in die tijd woonachtig in Bonaire, aangepast zodat het werd goedgekeurd. Mr. Briët verving de thema’s van de commissie door:

 • Een kroon die de verbondenheid met Nederland aangeeft.
 • Een scheepswiel dat de Bonairianen voorstelt als de beste zeelui van het Caribische gebied.
 • Het kompas symboliseert het vakmanschap en het oriëntatievermogen van de Bonairiaan.
 • De zespuntige ster staat voor de zes traditionele woonbuurten van het eiland.
 • De blauwe kleur ten slotte staat voor de blauwe hemel en voor de Caribische zee.

Op 26 juni 1986 werd het gewijzigde wapen aangenomen door de  Eilandsraad onder voorzitterschap van de gezaghebber George Soliana. Het wapen werd onthuld op 6 september 1986 in aanwezigheid van een groot aantal Statenleden en toenmalig ministerpresident Don Martina.

Het wapenschild van Bonaire heeft een schild in azuur (heraldisch voor blauw, verwijzend naar de omringende zee), met een stuurrad in goud (verwijzend naar de vele Bonaireaanse zeelieden die de wereldzeeën bevoeren). Het hartschild is zilver met een zespunt van keel (rood) en omsloten door een kompasring van sabel (zwart). Het geheel wordt gedekt door een kroon met vijf bladeren.

Bron
Antilliaans Dagblad 5 september 2006, Hubert Linkels
Ontwerp van het wapen van Bonaire bij de Raad van Adel. Booi, Frans, 5t(ctua/ounx2j/ 9, 1979, 61, p. 6-7. — /Im/j-oe 23.11.1979

2 gedachten over “Wapen van Bonaire

 1. maideline martijn

  het wapen dat hier wordt afgebeeld is niet de correcte
  als je en mail naar me stuurt kan ik je de correcte wapen mailen

  1. Redactie Bericht auteur

   Hartelijk dank; inmiddels hebben we de afbeelding vervangen door de door u aan ons pgestuurde. Het lijkt erg veel op het wapen dat we hadden opgenomen, maar er zijn genuanceerde verschillen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *