Wereldoorlog, de tweede

Thema’s > De tweede wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft veel invloed op Bonaire gehad.

In de tweede helft van 1943 kwamen Amerikaanse soldaten op Bonaire aan.

In een krijgsgevangenkamp dat op Bonaire werd gebouwd, werden honderden Nederlandse, Duitse, Antiliaanse en Engelse Nazi-sympatisanten opgesloten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in totaal 461 personen naar Bonaire vervoerd en gevangen gezet.

Er werd op Bonaire niet gevochten, de Duitsers zijn nooit aan land gegaan, maar de vele aanvallen van Duitse onderzeeboten in de Caribische zee vergden een zware tol; vele Bonairiaanse zeelieden vonden de dood. De tankers werden met enig regelmaat getorpedeerd door Duits onderzeeërs. In totaal zijn er tijdens de tweede wereldoorlog 34 Bonairianen gesneuveld.

Het ‘Monument Gevallenen Tweede Wereldoorlog’ in Kralendijk is een herinneringsteken voor de Antilliaanse slachtoffers van de tweede wereldoorlog ontworpen door Lucio Emerenciana. Het gedenkteken is ruim 8 meter hoog. De tekst op de plaquette luidt: ‘TER HERDENKING VAN ONZE GEVALLENEN IN DE TWEEDE WERELDOORLOG 1940 1945.’ Hieronder staan de namen van de 128 Antilliaanse oorlogsslachtoffers vermeld. Het monument staat aan de Plasa Wilhelmina in Kralendijk.

Een squadron van de Amerikaanse luchtmacht is tot ver na de oorlog gestationeerd geweest op het vliegveld van Bonaire.

Het interneringskamp bevond zich aan de westkust, op de plaats waar nu het hotel Divi flamingo beach resort is. Het interneringskamp had tussen 1947 en 1952 leeg gestaan en werd tot hotel omgebouwd. Dit was één van de eerste ontwikkelingen op Bonaire op toeristisch gebied.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *