Dos Pos

Dos Pos, letterlijk “Twee bronnen”, ligt in het noorden van Bonaire, ten oosten van Gotomeer, direct naast het Washington-Slagbaai National Park . Het gebied wordt gekenmerkt door tal van kleine heuvels en beschutte dalen, en een kleine zoetwater vijver.

Het gebied heeft een oppervlakte van 2,35 km² (235 hectare) en omvat een van de zeldzame zoetwater reservoirs van Bonaire, evenals Roi Sangu – een 100 meter (328 voet) brede kloof met 25 meter hoge kliffen. Dos Pos is niet beschermd.

Dos Pos was een plantage waarvan je nog altijd de kokosnoot palmen en mango bomen kunt zien staan. De beschermende muren zijn gebouwd in 1890.

In 1940 zijn de meeste bomen gekapt en zijn de windmolens en de reservoirs aangelegd. Tot 1949, toen Rincon op de waterleiding werd aangesloten, hebben deze bronnen het dorp van drinkwater voorzien.

Tegenwoordig zijn deze bronnen van grote waarde voor het vee, voornamelijk geiten, van de boeren uit de omgeving. Vroeger werd het water vervoerd op de rug van ezels, tegenwoordig is het vervoer gemotoriseerd e worden er pick-up trucks gebruikt.

Dos Pos is een bijzonder belangrijke broed- en rustplaats voor de geelvleugelamazone papegaai ( Amazona barbadensis) . De geelvleugelamazone is geclassificeerd als kwetsbaar en staat op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten. In de winter, leeft ongeveer 40% van de papegaaien van het eiland bij Dos Pos (in drie afzonderlijke slaapplaatsen). Afgezien van de geelvleugelamazone, komen twee andere beschermde soorten voor in dit gebied, de witbuikelenia ( Elaenia martinica ) en de witoogspotlijster ( Margarops fuscatus ).

Bij Dos POs start een wandeling voor de doorzetter. Op de route is nogal wat klim- en klauterwerk nodig. Volg de roze stenen het bos in, u komt uit bij kunuku Tera Priminti (“het Beloofde Land”). Hier volgt u de route naar links. Uiteindelijk komt u terug op de asfaltweg, waar u linksaf slaat richting Dos Pos.

Dos Pos is een leuke stop onderweg van Rincon naar het Goto meer. Op het hoogste punt van deze weg ligt Posada Para Mira. Hier kunt u heerlijk wat drinken en eten terwijl u geniet van het prachtige uitzicht over Rincon.

Bron: BirdLife International. (2008). Important Bird Areas in the Caribbean: Key sites for Conservation. Cambridge, UK: BirdLife International. (BirdLife Conservation Series No. 15).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *