Feestdagen Bonaire

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Feestdagen Bonaire

Hieronder ziet u een overzicht van de feestdagen op Bonaire. Houd er rekening mee dat op de officiële feestdagen banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn. Onderaan de pagina gaan we kort in op de verschillende gebruiken die op de feestdagen op Bonaire plaatshebben. We vermelden slechts de afwijkingen van van Nederland.

 • 1 januari Nieuwjaarsdag / Maskarade
 • februari – maart Carnaval
 • februari – april Simadan
 • 30 april Dia di Rincon
 • Juni Duikfestival
 • 24 juni Sint Jansdag
 • 29 juni Petrusdag
 • 6 september Bonaire-dag
 • Begin Oktober Bonaire regatta
 • 21 oktober Tot 2009 was dit de Antillen-dag
 • 31 oktober Halloween
 • Eind oktober tot eind december Bari
 • 5 december Sinterklaas
 • 25-26 december Kerstmis Eerste en tweede kerstdag zijn officiële feestdagen.
 • 31 december oudejaarsavond

1 januari – Maskarada
Op 1 januari (Soms op de eerste zondag van het nieuwe jaar) wordt op Bonaire Maskarada gevierd. Maskarade vindt haar oorsprong in de Spaanse traditie. De naam is afkomstig van de grote optocht waar de mensen gemaskerd en verkleed aan deelnemen. De grote optocht is een kleurrijke en vrolijk muzikaal omlijste gebeurtenis. De optocht eindigt bij het huis van de gouverneur waar gefeest en gedanst wordt ter ere van het nieuwe jaar. Traditiegetrouw bedankt de gouverneur de deelnemers met een fles rum, die ter plekke door de feestvierders wordt genuttigd.

Februari/Maart – Carnaval
Eind januari begint de carnavalsperiode op Bonaire. In een periode van enkele weken vinden er folkloristische evenementen plaats. Het hoogtepunt is de Grote Parade op de zondag voor aswoensdag.

Februari/April – Simadan
Simadan is een oogstfeest dat afkomstig is uit de tijd van de slavernij. De slaven vierden met Simadan dat zij hun eigen deel van de oogst mochten binnenhalen. Iedereen hielp met het binnehalen van de oogst, waarna feest gevoerd werd en vervolgens ging iedereen naar de volgende plantage. Tegenwoordig is Simadan een feest waar vrienden en familie samen met de boer het gierst en maïs oogsten, waarna de boer zorgt voor het eten en de drank voor het aansluitende feest. Het algemen feest vindt plaats in Rincon op tweede paasdag.

30 april – Dia di Rincon
Dia di Rincon betekend letterlijk “de dag van Rincon”. De Nederlanders noemen het graag de “Koninginnedag van Bonaire”. OP 30 april gaan er duizenden mensen naar het kleine dorpje Rincon. De bezoekers komen niet alleen van Bonaire, maar ook van andere Antilliaanse eilanden. Tijdens Dia di Rincon is het dorp één grote dansvloer met muzikanten en dansers in traditionele kostuums. Naast veel dans zijn er vele traditionele gerechten te proeven en wordt er veel bier gedronken; de overeenkomst met Koninginnedag is treffend.

24 juni – Sint Jans dag
Sint Jans dag is van origine de dag waarop smeekbeden gericht werden om regen te laten komen over het eiland en de wind af te laten nemen. Tegenwoordig is het een folkloristisch feest waarbij de mensen rond middernacht alle huizen langs gaat waar iemand woont die Jan (Of Juan, Johan, Juana enz.) heet. Jan wordt een serenade gebracht, waarna verwacht wordt dat hij trakteert.

29 juni – Petrusdag
Petrusdag is hetzelfde als Sint Jan, maar nu gaat men langs bij allen die luisteren naar de naam Petrus, of een afgeleide daarvan zoals Pedro, Peter enz.

6 september – Bonaire dag
Bonaire dag “Dia di Himno i Bandera di Boneiru”wordt ook wel de dag van de vlag genoemd. Bonaire dag is een officiële vrije dag op Bonaire. Herdacht wordt dat op 6 september 1499 het eiland ontdekt werd door de Spanjaarden Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci.

Begin oktober – Bonaire regatta
Begin oktober wordt de Bonaire Regatta gehouden. Gedurende meer dan een week worden vele zeilwedstrijden vlak langs de kust van Bonaire gehouden. Doordat de zeilwedstrijden dicht onder de kust zijn zijn ze vanaf de wal goed te volgen.

21 oktober – Antillen dag
De Antillen dag werd in 1995 ingevoerd en verving toen de bestaande Statuutdag (ook wel Koninkrijksdag genoemd) die sinds 1954 jaarlijks op 15 december werd gevierd. Op de antillen dag vierden de Antillen-eilanden hun onderlinge band. Er vonden folkloristische evenementen plaats en sportwedstrijden. Bonaire is sinds 10/10/2010 een ‘openbaar lichaam’, ook wel bijzondere gemeentes van Nederland genoemd. De Nederlandse Antillen bestaan niet meer sinds die datum.

31 oktober – Halloween
Op Bonaire komen alle kinderen van een dorp of stad bij elkaar met Halloween en gaan ze bij de winkels langs. Dat is dus anders dan in Amerika gewoonte is, waar de kinderen langs de deuren gaan.

Eind oktober tot eind december – Bari
Van eind oktober tot eind december wordt op Bonaire Bari gevierd; een tijspanne waarin een voorzanger en een koor liederen zingen waarin de spot wordt gedreven met de eilandgebeurtenissen van het afgelopen jaar.

5 december – Sinterklaas Ook Sinterklaas komt naar de Caribian! Lees meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *